Spune NU produselor din plastic

Spune nu produselor din plastic!

Acesta este îndemnul pe care îl auzim tot mai des. Dar hai să descoperim cât plastic a fost produs, în lume, până la ora actuală. Ce se întamplă cu acesta, de ce este atât de periculos pentru Planetă și ce alternative avem pentru a proteja mediul înconjurător.

Nouă miliarde de tone

Cam atâta plastic există pe Terra, dacă te întrebai.

Din cele nouă miliarde de tone, șapte devin deșeuri.

Din cele șapte, șase miliarde de tone de plastic nu merg către coșul de gunoi.

Unde ajung deșeurile?

Unde ajunge, însă, tot acest plastic, în cantități de neconceput? În oceane, desigur. Partea proastă este că pentru ca un produs din plastic să se degradeze durează peste patru sute cincizeci de ani. Unde mai pui că unele produse din plastic nu se degradează niciodată.

Componentele din plastic conțin toxine precum ftalați și absorb substanțe chimice toxice din oceane. Aceste microparticulele toxice din plastic sunt înghițite de pești și ajung, astfel, în lanțul alimentar.

În 2050, în oceane, va fi mai mult plastic decât pești

Lily Padula for NBC News

Deșeurile marine sunt alcătuite în cea mai mare parte, din produse din plastic de unică folosință, precum paie, tacâmuri ambalaje și recipiente pentru alimente.

În mod inevitabil și din păcate, ireversibil, oceanele vor deveni în curând o supă cremă din.. plastic. În ritmul acesta, în anul 2050, în mări și oceane va exista mai mult plastic decât pești.

How to take action

Vestea bună este că nu e prea târziu pentru conștientizare. Iar odată cu conștientizarea, începe asumarea.

Asumarea se rezumă la doua linii de acțiune, simple și clare:

1.Renunți la folosirea produselor din plastic pentru care există alternative.

Produsele din plastic nu sunt de neînlocuit. Putem renunța la recipientele din plastic pentru alimente, în favoarea unora din sticlă sau metal.

Putem oricând opta pentru băuturi îmbuteliate în sticle din sticlă, și nu din plastic. În privința cafelei, o variantă eco-friendly și îmbrățișată de majoritatea cafenelelor este aceea de a îți lua cafeaua to go în propriul termos.

Cât despre paie, înțelegem că există deja o variantă cool și prietenoasă cu mediul: paiul pliabil și reutilizabil My Straw.

2. Arunci deșeurile la coșurile de gunoi corespunzătoare, astfel încât acestea să poată fi reciclate.

Te intrebi, desigur, unde sunt punctele de colactare selectivă a deșeurior. Găsești aici Harta reciclării. Această hartă oferă informații despre adresa exactă a containerelor, cine le administrează și materialele care pot fi reciclate în cadrul acestora. Mai mult decât atât, platforma este foarte prietenoasă și intuitivă și își oferă posibilitatea de location sharing și de feedback.

Alegerea e simplă. Depinde doar cât de mult îți plac supele creme. Din plastic.

 

Fotografie realizată de Randy Olson pentru National Geographic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre My Straw
Primul pai reutilizabil din România își propune să reducă consumul de plastic. Alcătuit exclusiv din materiale reciclate, paiul My Straw este prietenos cu mediul, și suficient de mic încât să îți încapă perfect în buzunar.