Mărțisoare eco-friendly

Noul trend: Mărțișoarele eco-friendly

De unde a pornit totul?

De-a lungul anilor, Mărțișoarele au avut un parcurs plin de schimbări și reinterpretări. Pornind de la Mărțișoarele tradiționale, făcute de mână și până la cele din plastic, fabricate în masă la începutul anilor 2000, Mărțișorul din piept a adus întotdeauna bucurie pe chipul persoanei care îl poartă.

sursa: traditiisecrete.ro

De când datează Mărțișorul

Vechi de mii de ani, acest obicei simbolizează, desigur, venirea primăverii. Dăruirea unui mic cadou de prins în piept marchează prima zi a lunii Martie, încă din perioada dacică. Strămoșii noștri purtau la gât mărțișoare din pietricele albe, legate cu un fir roșu, menite să simbolizeze echilibrul (dorul și înțelepciunea, pasiunea și claritatea).

În Romania, cel mai vechi Mărțișor are forma unei inimi de argint și datează din 1879.

Un alt obiect ce a marcat această, din 1898, ilustrează o rândunică în zbor.

sursa: traditiisecrete.ro

Mărțișoarele copilăriei

Ulterior, primăvara a fost vestită cu broșe cu lalele, coșari, căței, ghiocei, trifoiuri și potcoave. Au fost fabricate fie din metal, fie din lemn pictat, fie din material textil, toate fiind menită să aducă noroc, împreună cu bunele gânduri ale persoanei care le dăruia.

sursa: totb.ro

Gona după Mărțișoare

Vă mai amintiți nebunia din școli de pe 1 Martie? Fiecare profesoară primea un Mărțișor mai special, mai scump, de obicei o broșă, iar colegele erau răsplătite pentru prietenie cu un trifoi sau o potcoavă norocoasă. Desigur, daca se întâmpla să îți placă în mod special o colegă, îi dăruiai ceva mai special, pentru a te face remarcat.

Mărțișoarele din plastic sau momentul în care totul a mers greșit

credits: Andrei Rusan

Mărțișorul din imagine este un ghiocel ceramic. Totuși fabricarea acestor delicate obiecte necesită foarte mult timp și migală, iar oferirea Mărțițoarelor către colegele favorite a început să nu mai reprezinte o opțiune, de vreme ce echitatea trebuia să își spună, totuși, cuvântul. Astfel, a crescut cererea pentru Mărțișoare, iar comercianții au optat pentru realizarea acestora în fabrici, diminuând totodată și prețul lor. Mărțișoare pe bandă: ieftine, trase la indigo și suficiente pentru toată lumea.

 

 

Așa a început să fie consumat foarte mult plastic – atât pentru mărțișorul în sine, cât și pentru ambalaj, iar fabricile au lucrat de zor. Și dacă nu au fost fabricile naționale cele care au muncit sârguincios la cadourile primăverii, atunci importul și-a spus cuvântul, și transportul și-a lăsat amprenta sub ceea ce aveam să descoperim mai târziu că se numește amprentă de carbon. Și toate astea în van. Mărțișoarele erau indentice! Utilitatea lor era redusă la zero, iar gestul nu mai era apreciat.

Mărțișoarele hand-made

sursa: Pinterest

După suprasaturarea pieței din anii 90, a apărut și curentul hand-made: nu neaparat pentru reducerea consumului de plastic, cât pentru faptul că se căutau mărțișoare mai „speciale”. S-a revenit la mărțișoarele din bumbac, lut, sticlă și nu numai. Au fost din nou încurajați micii meșteșugari, iar cadourile originale erau din ce în ce mai apreciate.

 

Sursa: bewhere.ro

Mărțișoarele originale

Desigur, gesturile au devenit din ce în ce mai variate. Nu a durat mult până când mărțișorul a fost înlocuit cu o brățară prețioasă, o cină în oraș sau o poșetă mult visată. În ceea ce mă privește, cel mai frumos mărțișor pe care l-am primit vreodata a fost un delicios macaron legat cu fir de mărțișor.

 

Mărțișoarele eco-friendly

Este 2021. În New York, în Times Square, este afișat un cronometru care sugerează cât timp mai avem la dispoziție să îndreptăm situația și să câștigăm lupta împotriva poluării. Nu scăpăm de priviri încruntate dacă bem cu paie din plastic. Nu suntem trecuți cu vederea dacă nu optăm pentru căni din metal în defavoarea celor din plastic, de unică folosință. Începem să refolosim cărți și haine vechi și ne gîndim tot mai mult să facem un cadou care chiar să conteze.

Propunerea noastră de anul acesta vine sub forma paielor reutilizabile pentru băut My Straw. Sunt prietenoase cu mediul și reprezintă mai mult decât un cadou: sunt cu adevărat un statement. Așa că haideți să îi încurajăm împreună pe cei dragi să spună nu plasticului și să facem, pe cât putem, planeta aceasta mai bună.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre My Straw
Primul pai reutilizabil din România își propune să reducă consumul de plastic. Alcătuit exclusiv din materiale reciclate, paiul My Straw este prietenos cu mediul, și suficient de mic încât să îți încapă perfect în buzunar.