Chiar afectează consumul de energie electrică mediul înconjurător?

Există două motive principale pentru care ar trebui să conservăm energia electrică: reducerea costului utilităților și protejarea mediului înconjurător.

Știm, calea pare lungă, cel puțin pentru al doilea aspect menționat.

La un prim gând, nu prea găsim legătura directă între consumul de energie din propria locuință, de pildă, și poluarea efectivă a Planetei.

 

Dar iată cum stau lucrurile în privința poluării aerului:

Pentru generarea electricității, este nevoie de energie degajată de arderea combustibililor fosili (n.b. combustibilii fosili sunt cărbunele, petrolul, gazele naturale).

București. Sursa: Romania Insider
Poluarea în București. Credits: Romania Insider

Arderea combustibililor fosili contribuie masiv la poluarea aerului, în special în zonele urbane, prin degajarea de dioxid de carbon.

Dioxidul de carbon, la rândul său, cauzează, împreună cu alte gaze, ceea ce numim efectul de seră.

Efectul de seră înseamnă, pe scurt, reducerea permeabilității atmosferei și, pe cale de consecință, împiedicarea dispersării radiațiilor.

Reținerea radiațiilor solare duce, indubitabil, la creșterea (alarmantă) a concentrației de dioxid de carbon din atmosferă.

În felul acesta, crește și temperatura medie a suprafeței pământului.

Și cam în asta constă încălzirea globală, acest fenomen atât de dezbătut și controversat, subiectul a numeroase articole, presiuni politice, hashatag-uri și chiar teorii ale conspirației.

Încălzirea globală determină topirea ghețarilor și ridicarea nivelului mărilor și oceanelor, temperaturi extreme, extincția a numeroase specii de animale și modificări în sănătatea oamenilor.

 

Producerea energiei electrice contribuie și la poluarea apelor.

Aici vorbim despre scurgeri de ulei în ape. De pildă, în majoritatea operațiunilor de extracție a petrolului (folosit pentru producerea carburanților), poluarea apelor cu ulei este, din păcate, o certitudine

Mineritul, procedeul de extracție a cărbunelui, reprezintă o altă sursă de poluare a mediului înconjurător.

Environmental impact of mining – Wikipedia

 

 

 

Prin acest proces sunt emise chimicale care contaminează solul, apele subterane și apele de suprafață. Mai mult decât atât, distrugerea sau modificarea drastică a unei regiuni, împreună cu acțiunile antropogene întreprinse prin minerit afectează biodiversitatea.

 

 

Vom explora într-un proxim articol metode eficiente pentru reducerea consumului de energie electrică. Nu toate schimbările sunt drastice sau costisitoare, și fiecare dintre noi poate contribui la conservarea energiei, pornind chiar de la propria locuință. So stay tuned!

Pană una alta, nouă ne-a plăcut această lecție despre energie a lui Joshua M. Sneideman, animată de Marc Christoforidis. Enjoy!

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Chiar afectează consumul de energie electrică mediul înconjurător?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre My Straw
Primul pai reutilizabil din România își propune să reducă consumul de plastic. Alcătuit exclusiv din materiale reciclate, paiul My Straw este prietenos cu mediul, și suficient de mic încât să îți încapă perfect în buzunar.