Fiindcă ne-am documentat deja cu privire la modul în care producerea de energie electrică afectează mediul înconjurător, (citește articolul integral aici) urmează să explorăm câteva variante de conservare a energiei, aflate la îndemâna oricui.
1. Nu ai fi văzut asta venind: Televizorul chiar consumă curent în modul stand by
Este adevărat! Televizoarele, imprimantele și consolele de jocuri fabricate înainte de 2016 consumă curent în modul stand by.
Știm, e anevoios să le scoți mereu din priză, mai ales dacă sunt programate să se reseteze automat la fiecare nouă conectare la o sursă de curent.
Ce nu știai este că aceste aparate pot consuma până la 80 de wați când nu sunt folosite.
2. Nici la asta nu te așteptai: folosind mașina pentru spălat vase, chiar economisești curent
Nu o spunem noi, o spune chiar Comisia Europeană. Dacă alegi să nu speli vasele de mână, în favoarea mașinii de spălat, economisești și apă și energie.
Aparaturile moderne pentru spălat vase au funcția inteligentă “Eco”.
P.S. Nu uita să umpli mașina pentru spălat vase înainte de a o porni, ori sfaturile de mai sus se vor dovedi inutile.
3. “Iar ai lăsat lumina aprinsă în toată casa!”
Trist, dar adevărat, replicile care ne-au marcat copilăria chiar au o însemnătate. Acum, că le conștientizezi, nu numai că poți fi, în sfârșit, „chibzuit cu factura la lumină”, dar poți proteja și mediul înconjurător.
Așadar stinge lumina când părăsești o încăpere. (Știi și singur calea).
4. Înlocuiește-ți becurile
Mai știi când făceai discotecă cu întrerupătorul la petrecerile de copii? (și părinții te certau, fetițele mai mici țipau, iar până la urmă, te alegeai cu un bec ars și creai o tragedie în sânul familial?)
Vestea bună este că acum trăim vremuri interesante și poți face asta în continuare dacă… îți înlocuiești becurile!
Optează pentru becurile cu LED. Becurile cu LED nu își modifică speranța de viață, oricâte petreceri ai da.
Verifică mereu clasa energetică a acestuia. Clasele cele mai eficiente sunt A++ și A. Interesează-te câți wați consumă.
Încearcă să găsești întotdeauna becuri care consumă sub 40 wați.
Dacă optezi pentru niște becuri vintage decorative, reduci din consumul de energie electrică, și totodată, creezi o atmosferă cozy în livingul tău.
P.S. La capitolul arhitectură și design, ne bucură faptul că reușim să ne îndepărtăm treptat de stilul românesc al lustrelor (de cristal), și adoptăm tot mai mult modelul minimalist.
Scandinavii folosesc lămpi. Lămpi mari, cu picior, amplasate discret în colțul camerei. Le aprind doar când folosesc încăperea sau chiar zona respectivă. Sună bine, nu?
5. Folosește cât mai puțin aerul
condiționat
E crunt, în zilele toride de vară plecăm grăbiți la serviciu și când ajungem acasă, constatăm că încăperea este deja încălzită peste măsură de soarele puternic al după-amiezii.
Un truc foarte simplu ar fi să tragem jaluzelele înainte de a părăsi locuința, pentru a bloca razele soarelui. Nu ai idee ce diferență mare pot face draperiile în privința temperaturii din casă.
Apoi, știm că e old school, dar ai încercat ventilatorul? Acesta consumă mult mai puțin decât aparatul de aer condiționat.
Recreează decorul anilor 90 în serile de august. Pornește ventilatorul și servește-te cu niște dulceață de smochine și un sifon răcoritor. (cumpărat în propria ta sticlă, refolosibilă)
6. Optează pentru aparatură care consumă mai puțin curent
La fel ca la becuri, este bine să verifici clasa energetică a aparatului tău de uz casnic. Eficiența energetică cea mai mare este atinsă de produsele de clasa A+++. Gândește pe termen lung investiția ta. Oricât de costisitor pare la început aparatul, ia în calcul faptul că factura de utilități poate fi redusă până la jumătate dacă optezi pentru clasa energetică A+++, în defavoarea clasei D.
7. Rufe, rufe și iar rufe
Ți-ai stabilit un “laundry day”? Ideal așa ar fi.
Ca și în cazul mașinii pentru spălat vase, este bine să strângi mai multe haine, și să nu pornești mașina pe jumătate goală, ori îți asumi din start dublarea curentului consumat, a detergentului și a timpului tău.
Alege temperatura ideală pentru hainele tale.
Nu este nevoie să îți “dezinfectezi” hainele la 60 de grade. Detergenul inovator din secolul în care ai norocul să te regăsești va face asta pentru tine. (nouă ne place Terra Wash)
Mai mult decât atât, dacă nu vrei să îți imbraci păpușile cu toată garderoba ta, este chiar indicat să citești eticheta în prelabil.
Cele 7 variantele propuse sunt cost effective și deloc greu de pus în aplicare. Tu cu ce ai fi dispus să începi?